ADAPTOGENI 101 – Kaj so in zakaj jih potrebuješ

ADAPTOGENI 101 – Kaj so in zakaj jih potrebuješ

Če se ti je že kdaj zgodilo, da si ravno pred veliko predstavitvijo dobila ogromen mozolj na obrazu, ali pa je ravno pred prvim zmenkom tvoja koža na obrazu postala neverjetno mastna, potem si lahko iz prve roke videla, kako notranji stres vpliva na videz kože. Poleg psihične tesnobe, ki jo večina od nas še predobro pozna, lahko kožo obremenijo tudi zunanji dejavniki okolja, kot so UV-žarki, onesnaženost ozračja itd.

Spoznaj adaptogene

Kaj so te skrivnostne sestavine, ki jih najdemo v najbolj edinstvenih izdelkih za nego kože? So rastlinske spojine, ki delujejo kot presnovni regulatorji, ki povečujejo sposobnost kože, da se prilagodi in prepreči poškodbe zaradi notranjega in zunanjega stresa. Adaptogeni pomagajo zaščititi kožo s povečanjem odpornosti proti stresu, hkrati pa pomagajo normalizirati naše patološko stanje ali fizično stanje.

Stres, stres, stres!

V času stresa se raven kortizola poviša. Ti skoki spodbujajo naš živčni sistem in nadledvične žleze, kar lahko povzroči vnetja in prezgodnje staranje, lahko tudi avtoimune bolezni in druge zdravstvene težave. Če je v stresu tvoje telo, potem je v stresu zagotovo tudi tvoja koža. Dodajanje adaptogenov v nego kože pomaga uravnavati stresne dejavnike na dnevni ravni in ji pomaga pri ohranjanju zdravega ter sijočega videza.

Adaptogeni so pogosto skrivnostni vir energije za nego kože proti staranju. Kako te zaščitne, protivnetne in prilagoditvene lastnosti pomagajo pri zaščiti kože? Najpomembneje je, da adaptogene sestavine upočasnijo staranje celic, saj okrepijo njihovo naravno obrambo pred biološkimi stresnimi dejavniki.

Prvič, adaptogeni niso nič novega. V tradicionalni kitajski medicini se uporabljajo že stoletja. Glede na najbolj dogovorjeno opredelitev adaptogena jih tehnično gledano v negi kože srečujemo že desetletja. V mislih imamo predvsem aloe vero, zeleni čaj, kurkumo, korenino sladkega korena, če jih naštejemo le nekaj. Vse te sestavine so že dolgo stalnica v naših lepotnih rutinah. Raziskave seveda kažejo, da imajo neverjetne koristi za našo kožo. Poznamo pa še veliko drugih adaptogenov, ki pa so mogoče manj znani, vendar nič kaj manj efektivni, ti pa so: ašvaganda, rodiola, reishi gobice, tremella, moringa, ginseng, schisandra in druge.

Koristi adaptogenov za kožo

Adaptogeni delujejo podobno kot antioksidanti, saj je njihov glavni namen zaščititi telo pred zunanjimi stresnimi dejavniki in ga povrniti v normalno stanje. Lahko imajo zdravilne učinke rastilinskega izvora, ki pomagajo pri odzivanju telesa na stres. Kaj vse to pomeni?

Adaptogeni, ki jih jemljemo oralno, pomagajo umiriti odziv telesa na stres in zmanjšajo količino kortizola, ki kroži po telesu. Kortizol je povezan z vnetjem, ki je ključna sestavina pogostih kožnih bolezni, kot so rozacea, akne, luskavica in ekcemi.

Če se uporabljajo lokalno, lahko adaptogeni podobno podpirajo odziv kože na stres ter blažijo draženje in vnetja na površini, saj je koža večkrat izpostavljena številnim stresnim dejavnikom. Ti stresorji lahko na koži povzročijo znake prezgodnjega staranja - več gub, povešena, manj elastična koža, hiperpigmentacija ali preprosto videz utrujenosti. Vendar lahko adaptogeni s svojo antioksidativno zmogljivostjo pomagajo koži, da se upre tem virom oksidativnega stresa, izravnajo morebitno škodo in ji pomagajo najti ravnovesje.

Ključni adaptogeni v negi kože

Različni adaptogeni imajo različne učinke, za kožo pa obstaja veliko različnih adaptogenov, ki delujejo za vsakogar, ne glede na težave s kožo, v nadaljevanju smo ti predstavili nekaj izmed teh adaptogenov:

  • Açai jagode: Açai jagode so znane po visoki koncentraciji močnih antioksidantov, ki se borijo proti škodljivim okoljskim dejavnikom, kot so onesnaženje in toksini, ter tako nevtralizirajo proste radikale in krepijo zaščitno funkcijo kože. Ptav tako so acai jagode bogate z maščobnimi kislinami omega 3, 6 in 9, ki pomagajo koži povrniti navlaženost!
  • Ašvaganda: je zimzeleni grm, ki ima antioksidativne in antibakterijske lastnosti. Zato se pogosto uporablja, če se želiš znebiti hiperpigmentacije, brazgotin, drobnih gubic, še posebej pa je koristna za tiste, ki trpijo zaradi aken.
  • Goba čaga: Čaga (Inonotus Obliquus) se že dolgo uporablja v Sibiriji in drugih delih Azije, saj uspeva v hladnem podnebju. Vsebuje veliko betulinske kisline, selena in drugih pomembnih vitaminov, ki nevtralizirajo proste radikale, nastale zaradi stresa, in krepijo imunski sistem. Protivnetne lastnosti gobe čaga vodijo do povečane prekrvavitve, kar zagotavlja enakomeren tonus kože in dostavo hranilnih snovi do kožnih celic.
  • Goji jagode: Goji jagode so bogate z antioksidanti, vsebujejo aminokisline, ki pomagajo zmanjševati vnetja, kar vodi v povečanje cirkulacije in izboljšanje tonusa kože. Goji jagode prav tako pomagajo zaščititi kožo pred visokimi stopnjami oksidativnega stresa, saj zavirajo matrične metaloproteinaze (MMP), ki razgrajujejo kolagen. Poleg tega pomagajo uravnotežiti in podpirati zdrav kožni mikrobiom. Goji jagode so poleg omenjenga tudi eden bolj znanih superživil. Kaj je to? Preveri v blogu o superživilih.
  • Maca: Maca je rastlina, ki izvira iz Peruja in jo pogosto imenujejo "perujski ginseng". Njena korenina je znana po svoji sposobnosti spodbujanja fibroblastov, kar vodi k povečanju kolagena in bolj sveži ter čvrsti koži. Lokalna uporaba korenine maca pomaga pri odpravljanju izbruhov aken in pomaga tudi pri zaščiti pred UV-sevanjem (vendar ni nadomestilo za zaščito pred soncem!).
  • Goba maitake: "V japonski besedi "maitake" je zapisano veselje, ki so ga ljudje občutili, ko so odkrili zdravilno moč gobe maitake (Grifola Frondosa). To je veselje, ki ga boste občutili tudi vi, ko boste videli njene preobrazbene učinke na kožo. Goba maitake poveča čvrstost in elastičnost za bolj pomlajen videz. Hkrati z veliko količino beta-glukanov pomaga v boju proti vnetjem in pomaga imunskemu sistemu, njene protivnetne lastnosti pa pospešujejo krvni obtok.
  • Rodiola: Rhodiola ščiti pred prostimi radikali, se bori proti hiperpigmentaciji, posvetli kožo in jo ohranja gladko.
  • Šatavari: Šatavari, član družine špargljev, vsebuje visoko raven antioksidantov, ki pomagajo preprečevati poškodbe zaradi prostih radikalov in nevtralizirati oksidativni stres. Poleg tega pospešuje cirkulacijo in preprečuje razgradnjo kolagena.
  • Kurkuma: Kurkuma je bogata s kurkuminom, spojino, ki je znana po svoji sposobnosti krepitve imunskega sistema. Kurkumin je tudi izjemno močan protivnetni dejavnik, zato lahko odpravi rdečico, zabuhlost in brazgotine ter celo nekatera kožna obolenja, kot sta ekcem in rozacea. Kurkumin je super antioksidant, pospešuje tudi cirkulacijo in lahko revitalizira kožo, hkrati pa blaži njeno izsušenost.