Česa ti o sončni zaščiti NE povedo

Česa ti o sončni zaščiti NE povedo

Čeprav je o zaščiti pred soncem v zadnjem času slišati vse več (juhu! 🎉), pa je ta tema na nek način še vedno zavita v tančico skrivnosti, mitov in napačnih prepričanj, ki so nam jih v glavo vtepale že naše babice in mame. Da boš za svojo kožo znala dobro poskrbeti tudi poleti, te v naslednjih vrsticah čakajo vse ključne informacije.

Ne vem, kako je pri tebi, a v naši hiši še vedno velja, da moraš pred odhodom na dopust - pa naj bo to tedenski oddih na morju, ali vse bolj popularno osvajanje gora - nujno dobiti “nekaj barve”. Beri: se nastavljati soncu in mu dovoliti, da te vsaj malo ožge. Ta ideja me glede na prepričanja izpred 30-ih let sploh ne preseneča, saj je bilo takrat ne le moderno, ampak tudi čisto običajno, da si se na visoki temperaturi pražila med najhujšo vročino in poskrbela, da je tvoja koža potemnela za vsaj 5 odtenkov. 🤭

Ker sem zadosti stara, da razmišljam s svojo glavo, tega tudi slučajno ne naredim, hkrati pa se izognem tudi ostalim čenčam, ki okoli sončne zaščite še vedno krožijo naokrog. Če bi jim rada ubežala tudi ti - pozorno prisluhni.

1. Prekomerno sončenje in škoda, ki jo povzroči ☀️

Uživanje na sončnih žarkih ob prijetnem pihljanju vetra in poslušaju valov se sliši kot v sanjah. Vsako leto zato komaj odštevam dneve do dopusta in brezskrbnega počitnikovanja na morju - in v tem, sem prepričana, nisem sama. 😉

A ker je sonce iz leta v leto močnejše (ozonski plašč pa vse tanjši), moraš pri sončenju vseeno vzeti pamet v roke in poskrbeti, da svojo kožo zares dobro zaščitiš in neguješ. Moj recept za sončenje je:

  • Uporaba sončnega faktorja vsaj 30, še raje pa 50 - tako na obrazu, kot na telesu
  • Redno obnavljanje zaščite (na vsake 2-4 ure, sploh če vmes plavam in se potim)
  • Izogibanje soncu med najbolj kritičnimi urami (med 11.00 in 15.00)


Na ta način se izognem rdeči, srbeči in ožgani koži ter hkrati preprečim prezgodnje staranje kože, nastanek gub in pigmentnih madežev.

2. Višji zaščitni faktor = boljša zaščita kože ⛱

Če si med tistimi, ki še vedno verjamejo, da visoki zaščitni faktor prepreči, da bi zagorela in je povrhu tega še škodljiv, je čas, da si premisliš.

Visok zaščitni faktor (med 30 in 50) velja za najbolj učinkovito sredstvo proti opeklinam in nastanku kožnih bolezni (na primer kožnega raka). Staro prepričanje, da kreme z visokim faktorjem koži škodijo, pa se je v neodvisnih znanstvenih raziskavah že večkrat pokazalo kot zmotno.

Prav tako ne drži, da visoka zaščita prepreči nastanek lepe in zagorele polti. Sončni žarki kljub zaščiti sprožijo tvorbo pigmenta za porjavitev kože. Z izbiro primerne sončne zaščite boš zgolj preskočila rdečo in razdraženo kožo in takoj uživala v lepi, zagoreli polti.

3. Pravilna nega kože po sončenju 🧴

Ob koncu dneva, ki ga preživiš na soncu in v dobri družbi je nujno, da za kožo na obrazu in telesu primerno poskrbiš. Nega po sončenju se nekoliko razlikuje od tvoje vsakodnevne nege, poudarek pa je predvsem na čiščenju, pomiritvi in vlaženju kože. S pravilnim negovanjem boš preprečila luščenje in podaljšala zagorelost.



Čiščenje kože je prvi in najpomembnejši korak, saj poleg nečistoč iz tvoje kože odstrani tudi ostanke sončne kreme. Da slednjo zares dobro odstraniš, ti svetujem dvojno čiščenje kože na telesu in obrazu, pri čemer ti za večjo učinkovitost in globinsko čiščenje vedno lahko pomaga eggo.

Sledijo izdelki za pomiritev in vlaženje kože. Pri izbiri vlažilnih serumov in krem bodi pozorna na sestavine, kot so hialuronska kislina, glicerin in aloe vera, ki skrbijo za zdravo in sijočo kožo po sončenju.