Kaj se dogaja z mojo kožo v različnih fazah menstrualnega cikla?

Kaj se dogaja z mojo kožo v različnih fazah menstrualnega cikla?

Med menstrualnim ciklusom ima večina ljudi različno suho oziroma mastno kožo. Koža lahko postane najbolj problematična med menstruacijo in nekaj dni pred njo. V tem času lahko pričakujemo mozolje in akne, povezane z menstruacijo. Vse to je posledica kopičenja sebuma pod površino kože, kar povzroči videz mastne kože.

Če si se kdaj spraševala, kaj povzroča mastno kožo, je odgovor pravzaprav povezan z delovanjem več hormonov. Neravnovesje nekaterih hormonov, kot so progesteron, estrogen in testosteron, vpliva na naravno mastnost vašega telesa in pojav suhe kože.

Raven estrogena se spreminja med menstrualnim ciklusom. To povzroči spremembe v koži, ki vplivajo na njeno teksturo in debelino, pa tudi na njeno strukturno celovitost in ravnovesje tekočin. Spremembe ravni hormonov lahko povzročijo nastanek aken, pri čemer ima progesteron pomembno vlogo v tem procesu. Progesteron povzroča akne tako, da zapira kožne pore in povzroča kopičenje sebuma pod površino kože.

Faze menstrualnega cikla

Naš menstrualni cikel sestavljajo štiri faze: menstrualna, folikularna, ovulacijska in lutealna.

Prva faza cikla se imenuje menstrualna faza. V prvem do petem dnevu menstruacije naj bi se predmenstrualne akne začele odpravljati, saj se raven progesterona zmanjša. Morda ostane še nekaj mozoljev iz prejšnjega tedna, ki jih je treba nekoliko urediti. V tem primeru ti svetujemo, da kožo temeljito in redno čistiš. Pomembno je, da uporabljaš izdelke brez olj in izdelke, ki vsebujejo sestavine, kot so salicilna kislina, niacinamid in kisline AHA, saj preprečujejo nastanek novih izbruhov aken.

Po menstrualni fazi sledi folikularna faza. Ko se raven estrogena od 5. do 8. dne poveča, koža postane bolj gladka. Estrogen spodbuja nastajanje kolagena in olj, zaradi katerih je koža naravno navlažena. Manj ko je estrogena, bolj suha je koža. Nekateri strokovnjaki poročajo, da lahko padec hormonov v tej fazi dejansko povzroči, da koža postane suha, saj se zmanjša količina sebuma. V tem primeru jo moraš dodatno navlažiti. Pomagaš si lahko tudi z izdelkom iz naše ponudbe - serumom eggo Aquaholic, ki poskrbi za dodatno vlaženje.

Po folikularni fazi sledi faza ovulacije. Med ovulacijo, ki običajno traja od 12. do 16. dneva (odvisno od cikla), se zaradi povečanja progesterona poveča proizvodnja sebuma. To olje ti bo dalo zdrav sijaj, ko pa bo postalo preveč mastno in zamašilo pore, boš vedela, da si tam, kjer si začela: v predmenstrualni fazi. Ker se med ovulacijo poveča količina progesterona, se poveča tudi proizvodnja estrogena in kolagena. Pripravi se na sijočo kožo!

Četrta in zadnja faza se imenuje lutealna faza. Traja od 11 do 17 dni po koncu ovulacije. Med to fazo pride do porasta ravni progesterona. Če se progesteron v ravnovesju z estrogenom ne dvigne dovolj, se lahko začne pojavljati tudi PMS. Če do nosečnosti ne pride, se raven progesterona in estrogena zniža, kar v naslednji fazi privede do menstruacije.

Kako menstrualni cikel vpliva na tvojo kožo?

Tik pred menstruacijo se raven estrogena in progesterona zmanjša. Ta hormonska sprememba lahko povzroči, da žleze lojnice izločajo več sebuma, zaradi česar koža postane mastna. Preveč sebuma lahko zamaši pore in povzroči akne. Ob koncu menstruacije boš imela višjo raven testosterona, ki prav tako lahko poveča tvorbo sebuma. Podobno kot hormonski pubertetni izbruhi aken se tudi PMS akne običajno pojavijo na licih, čeljusti, bradi in vratu.

Izbruh približno teden dni pred menstruacijo je lahko jasen pokazatelj, da se bo menstruacija kmalu začela. Pri nekaterih ljudeh se lahko pojavi več novih izbruhov, pri drugih pa se lahko obstoječe akne pred začetkom menstruacije poslabšajo. Ti mozolji se običajno pojavijo kot rdeči in vneti izbokline. Predmenstrualne akne so zelo pogoste. Ko se boš naslednjič nenadoma zbudila z družino mozoljev na obrazu, lahko za to kriviš prihajajočo "damo v rdečem".

Menstrualni cikel vpliva na naše splošno razpoloženje, raven energije ter stanje naših las in kože. Občutek slabosti med menstruacijo ni redkost. Ko se telo ves mesec pred menstruacijo pripravlja na morebitno spočetje, prilagodi raven hormonov za tvorbo novega jajčeca.

Zaradi teh fizičnih in fizioloških sprememb je lahko naša koža bolj suha ali mastna. Te spremembe sproži nihanje ravni estrogena, progesterona in testosterona. Če se naučimo prilagoditi svojo prehrano in postopke za nego kože, lahko kljub intenzivnim hormonskim spremembam ohranimo kožo in dobro počutje v veliko boljšem stanju :)