Kateri obliž za mozolje je najboljši?

Kateri obliž za mozolje je najboljši?

Če bi vam lahko zdaj pokazala sliko svoje omarice v kopalnici, bi videli, da imam celoten predal oz. eno celo poličko namenjeno le obližem, no ne tistim tipčnim obližem za rane, ampak tistim, ki mi pomagajo pri nadlogah na obrazu - mozoljem. Imam hidrokoloidne obliže, ki jih sama rada imenujem kar »sesalci mozoljev« :D

Potem imam tudi obliže za mozolje, ki so prekriti z majhnimi iglicami, in obliže napolnjene z raznimi kislinami, imam pa tudi obliže, ki so videti kot, no, kot nalepke - neonske zvezdice, srčke, lunice itd. Ker vsi, ki imamo akne vemo, da na te nadležne bele mozoljčke ali pa grozne podkožne mozoljčke, nikoli ne moremo biti dovolj pripravljeni! :D

Skoraj vsak dermatolog in lepotni strokovnjak svetuje, da si mozoljev ne stiskamo, ampak nekateri pač se ne moremo upreti in si mozolje vseeno stiskamo. Guilty!

Zaradi tega se ta majhna, neškodljiva izboklina na obrazu spremeni v odprto rano polnjeno z gnojem in včasih tudi krvjo, to pa pogosti pusti na koži tiste rdeče ali temne madeže, ki potem nikakor ne izginejo.

Kaj sploh so obliži za mozolje?

Kljub temu, da so obliži za mozolje zelo priljubljen način boja proti mozoljem, sem ugotovila, da večina mojih prijateljic ne ve, kako delujejo, zakaj delujejo in ali sploh delujejo. Razumem, vprašanje na mestu: če uporabim napačno vrsto obliža na napačni vrsti mozolja, ne bom videla nobenih rezultatov.

Obliži za mozolje so v bistvu majhne »nalepke«, ki jih nalepimo na mozolj, da bi pomagali absorbirati vsebino mozolja in spodbudili njegovo celjenje ter preprečili stiskanje. Običajno so narejeni iz gelaste hidrokoloidne notranje plasti in prožne, a neprepustne silikonske zunanje plasti, ki zadrži vsebino mozolja. Do nedavnega, so obstajali le navadni, polprozorni hidrokoloidni obliži za mozolje. Sedaj pa poznamo tudi hibride za odpravljanje mozoljev, ki lahko vsebujejo aktivne sestavine za boj proti aknam (kot so salicilna kislina, olje čajevca, glikolna kislina, niacinamid itd.). Veliko obližev za mozolje ima: (1) plast sestavin za odpravljanje aken na lepljivi strani, ki prekrije mozoljček in ga ciljno obdela ali (2) mikroiglice, tj. majhne ploščice z iglicam, ki vsebujejo sestavine za zmanjšanje aken, ki se pred raztapljanjem zelo nežno potisnejo v kožo.

Hidrokoloid ali iglice?

Hidrokoloidni obliži so narejeni iz materiala, ki vpija vlago in se v medicini že desetletja uporablja za pomoč pri celjenju ran. In kako ta obliž deluje? Ko se nam pojavi mozolj, si nanj nalepimo hidrokoloidni obliž, ki nežno absorbira odvečne tekočine (gnoj, olje), iz našega mozolja, hkrati pa bo mozolj zaščitil pred bakterijami in umazanimi prsti. In ker se mozolj zdaj lahko celi v nekoliko »sterilnem« okolju, bo po odstranitvi obliža postal bolj raven in manj vnet. Tako se izogneš tudi brazgotinam in temnim madežem, ki na koži ostajo po stiskanju mozolja. Obliž tako nalepimo na popolnoma suho kožo, nato pa ga pustimo čez noč, da opravi svojo nalogo. Zjutraj ga odlepimo, si umijemo obraz in si nalepimo še en obliž, če je ta še vedno priosoten, ali pa le nadaljujemo z običajno jutranjo nego obraza.

Obliži z mikro iglicami delujejo na mozolje v zgodnji fazi njihovega življenjskega cikla. Torej na globoke, podkožne, novonastale mozolje, ki se skrivajo tik pod kožo. Rečemo jim tudi cistični mozolji, ki se lahko vsak mesec ob istem času pojavijo na istem mestu. Ko nanesemo obliž z mikroiglicami na mozolj, bomo najprej opazili mravljinčast občutek - to so le majhne mikroiglice, ki ustvarjajo mikrokanale za ciljno dostavo sestavin. Približno dve uri po nanosu, se mikrodelci sami raztopijo in v mozoljček vnesejo močan eliksir sestavin za boj proti aknam.

Kako dolgo pustimo obliž na mozolju, je odvisno od resnosti in vrste mozolja.

Tehnično gledano se mikrodelci raztopijo v dveh urah po nanosu in delujejo tudi po odstranitvi obliža. Vendar pa obliž služi za prekrivanje in zaščito mesta, zato ga je pametno pustiti čez noč ali dokler ne začutimo, da se je mozolj sploščil. Tudi tukaj lahko uporabiš dva obliža - enega za drugim, če rezultat še ni tak, kot si želiš. Kateri obliž za mozolje je najboljši? Iskreno povedano, to je odvisno od mozolja, s katerim se ukvarjamo in našega tipa kože.

Če imamo opravka z običajnim gnojnim mozoljem, uporabimo navaden hidrokoloidni obliž, ki bo pomagal hitro odpraviti mozolj. Če imamo kakršen koli drug mozolj (podkožni, rdeči, boleči – cistične akne), poskusimo uporabiti obliž, ki vsebuje sestavine za preprečevanje mozoljev - obliž z mikroiglicami.

Ne glede na to, katerega bomo izbrali, nam bodo vsi pomagali pri tem, da se ne bomo dotikali obraza in da se bo mozoljček pozdravil sam, brez našega vmešavanja.

Torej, obliži za akne resnično delujejo! ...v mejah razumnega.

Ne, čez noč se ne bomo znebili podkožnega mozolja in ne, prav tako ne bodo popolnoma odpravili vseh poškodb, ki smo si jih povzročili, ko smo si stiskali mozolje. Lahko pa nam pomagajo pri odpravljanju mozoljev, umirjajo vnetja, pospešujejo celjenje in, kar je najpomembneje, omogočajo, da se počutimo bolj samozavestno, medtem ko čakamo, da obliž naredi svoje.