Odgovori na 5 perečih vprašanj o zaščiti pred soncem

Odgovori na 5 perečih vprašanj o zaščiti pred soncem

Kaj dejansko pomeni številka SPF in koliko kreme za sončenje rabiš uporabiti? Vse to in še več ti razkrijemo v današnjem vodiču. Ob izidu našega Sun Hero SPF 50+ smo se odločili odgovoriti na pet najpogostejših vprašanj, da boš lahko varno brezskrbno uživala v poletnih dnevih. 

Od razlike med UVA in UVB do tega, zakaj veljajo hibridne kreme za zaščito pred soncem za najboljše med najboljšimi - vodič pokrije vse. V nadaljevanju si preberi odgovore, ki ste jih najpogosteje iskale, in nasvete za uporabo kreme za sončenje, ki jih je treba upoštevati za največjo zaščito.

Kakšna je razlika med zaščito SPF30 in SPF50+? 

Zaščitni faktor ali SPF kreme za sončenje je prva stvar, ki jo večina od nas upošteva, ko brskamo po prodajnih policah s kremami za zaščito pred soncem, saj meri, kako dobro ščiti kožo pred žarki UVB. Krema za sončenje SPF30 prepreči, da bi 97 % žarkov UVB doseglo tvojo kožo, medtem ko SPF50 prepreči 98 %.

Toda kaj v resnici pomeni ta številka? Ali kreme za sončenje SPF15, 30 in 50 ščitijo 15, 30 oziroma 50 minut?

To je pogosto napačno prepričanje, vendar SPF ne meri časa zaščite v minutah. Namesto tega označuje, koliko časa traja, da tvoja koža pordeči, če uporabljaš zaščito pred soncem v primerjavi s časom, če je ne. Če se torej običajno opečeš v 5 minutah, bi te pravilno uporabljena zaščita pred soncem SPF30 teoretično morala ščititi 150 minut - ali 30-krat dlje. Za zaščito pred soncem SPF50 pa je to 250 minut.   

Ima tvoja krema na koncu številke plus? To preprosto pomeni "več kot". Izdelek SPF50+, kot je naš Sun Hero, ima tako SPF več kot 50. 

Kaj pomeni širok spekter zaščite?

Verjetno si že slišala, da dermatologi poudarjajo, kako pomembno je, da izbereš kremo za sončenje s širokim spektrom zaščite. Toda ali je to res tako pomembno in kaj sploh pomeni ta izraz?

Široko-spektralna zaščita pred soncem je preprosto tista, ki filtrira tako žarke UVA kot UVB. Zakaj je to pomembno? Ker že dolgo vemo, da UVB žarki povzročajo opekline, vendar smo se šele v zadnjih nekaj desetletjih zavedli, da tudi UVA žarki prispevajo k tveganju za nastanek kožnega raka. 

Še en ne tako zabaven podatek o sevanju UVA: žarki UVA, ki predstavljajo 95 % nevidnih ultravijoličnih žarkov, ki dosežejo zemeljsko površje, z daljšo valovno dolžino prodrejo globlje v kožo in so glavni vzrok za fotostaranje (staranje zaradi sonca). Za razliko od žarkov UVB, ki nihajo skozi vse leto, je sevanje UVA stalno prisotno - in lahko prebije celo steklo.   

Če torej želiš preprečiti prezgodnje gubice, povešenost in sončne pege, poskrbi, da bo zaščita pred soncem širokega spektra del tvoje vsakodnevne rutine. Naša dnevna krema za sončenje z zaščitnim faktorjem SPF 50+ in lahko, hitro vpijajočo se formulo zagotavlja zelo visoko raven zaščite UVA in UVB - vse leto. 

Koliko zaščitnega faktorja SPF v resnici potrebuješ?

Najmanjši priporočeni zaščitni faktor je SPF 30, ki blokira 97 % UVB-žarkov. SPF 50 pa prinaša nekaj dodatnih koristi, saj SPF 50 blokira 98 % žarkov UVB; medtem ko SPF 30 ščiti kožo pred do 97 % UV-žarkov, pri čemer je dodatna zaščita nad SPF 50 zelo majhna, na primer SPF 100. Zato smo pri EGGO želeli ustvariti SPF 50, ki bi zagotavljal celovito vsakodnevno zaščito, ki se lepo obnese na koži.

Slabost izjemno visokih faktorjev SPF, kot je SPF 100, je, da naj bi izdelki z visokimi faktorji SPF ponujali lažen občutek varnosti in prepričali ljudi, da lahko ostanejo na soncu dlje in se ne nanašajo tako pogosto ali se ne poslužujejo drugih strategij zaščite pred soncem, kot je iskanje sence, kar lahko vodi v potencialno tveganje za sončne opekline.

Menimo, da je faktor SPF 50 prava izbira, saj je višji od priporočene stopnje zaščite, vendar ne tako visok, da bi te lahko zavedel, da si zaščitena za ves dan na plaži. Na koncu je poleg tega, da poiščeš izdelek, ki ima SPF 30 ali več, širok spekter in je po potrebi odporen na vodo, najpomembneje najti izdelek, ki ti je všeč in ga boš uporabljala. 

S kremo Sun Hero SPF 50 smo poskušali doseči prav to - in upamo, da ti bo zagotavljal varnost in zdravje še veliko oblačnih dni, vročih poletij in dolgih vikendov.

Kakšna je razlika med kemično in mineralno zaščito pred soncem?

Druga razlika med kremami za sončenje je v vrsti UV-filtrov, ki jih uporabljajo. Fizični ali mineralni filtri, vključno s cinkovim oksidom in titanovim dioksidom, se nahajajo na koži in odbijajo UV-žarke. Zaradi tega blokiranja, ki se začne takoj po nanosu izdelka, se te vrste krem včasih imenujejo kreme za sončenje. 

Kemični UV-filtri pa absorbirajo UV-sevanje in ga pretvorijo v toploto. Med pogosto uporabljenimi filtri so oksibenzon, homosalat, oktisalat, oktokrilen in avobenzon, pri številnih izdelkih pa se za doseganje najvišje ravni zaščite uporablja kombinacija.

Čeprav so fizikalni filtri za zaščito pred soncem prehodili dolgo pot od izjemno težkih belih formul, so kemične formule na splošno lažje, čistejše in udobnejše za uporabo. Vendar je treba opozoriti, da je treba kemične kreme za zaščito pred soncem uporabiti 20 minut pred izpostavljanjem soncu, da so učinkovite. 

Morda si že slišala, da so mineralne sončne kreme primernejše za občutljivo kožo. Vendar pa je vse več novih kemičnih krem za sončenje, kot je naša, posebej oblikovanih s filtri, varnimi za občutljivo kožo. Naš Sun Hero SPF50+ prav tako ne vsebuje (potencialno dražečih) dišav.

Kako izbrati zaščitni faktor spf za svoj tip kože?

Danes je veliko zaščitnih krem pred soncem - tako mineralnih kot kemičnih - dopolnjenih z drugimi sestavinami za nego kože, ki lahko zagotovijo dodatne koristi pri pogostih težavah s kožo.

Za suho kožo. Dobre vlažilne kreme za suho kožo ni težko najti. Sestavine, kot so ceramidi in hialuronska kislina, ki so naravno prisotne v koži (in ji pomagajo opravljati pregradno funkcijo), so pogosto prisotne tudi v kremah za sončenje, primernih za suho kožo. Mineralna formula z nekaj gostote in vlažilne nege kože je lahko dober začetek.

Za mastno kožo. Nekateri ljudje z mastno kožo imajo raje kemična sredstva za zaščito pred soncem, saj se takoj vpijejo v kožo; drugi, ki so nagnjeni k aknam, imajo radi mineralne formule, ki se ne zadržujejo v porah in ne povzročajo izbruhov. Na voljo je veliko formul za zaščito pred soncem, namenjenih ljudem z mastno kožo, tako mineralnih kot kemičnih, ki vsebujejo niacinamid, ki ima dvojno moč čiščenja in zaščite: pomaga odmašiti pore ter preprečuje nabiranje olja in umazanije.

Za zrelo kožo. Ta tip kože ima še dodatno potrebo po zaščiti pred soncem, saj se učinki staranja pospešijo zaradi pretiranega izpostavljanja soncu. Osebe z zrelim tipom kože morajo izbrati zaščito pred soncem z reparativnimi sestavinami, kot so antioksidanti, ki lahko pomagajo v boju proti celičnim poškodbam, vključno s poškodbami zaradi fotostaranja.

Za občutljivo kožo. Pri občutljivi koži se izogibajte formulacijam, ki vsebujejo dodane dišave ali barvila, ki lahko povzročijo draženje. Suha občutljiva koža se lahko dobro odzove na vlažilne sestavine, ki imajo blažilne učinke na kožo. Nekomedogena (beri: ne zamaši por) formula pa je odlična za mastno občutljivo kožo, ki je lahko nagnjena k nastanku madežev. 


Pospešeni razvoj tehnologije za nego kože je omogočil tudi izdelavo sončnih krem, ki so primerne za vse tipe kože. Ti izdelki so pogosto nežni in brez morebitnih iritantov. Prav tako imajo ponavadi "izpopolnjujoč" učinek, saj so sposobni uravnovesiti kožo - da ni ne preveč sijoča, ne preveč mat. Sun Hero je eden izmed njih. Naša formula z zaščitnim faktorjem SPF 50 vsebuje tudi niacinamid in vitamin E ter se gladko zlije s kožo, tako da bo vsak tip kože občutil svilnato gladek obraz