POVEZAVA ČREVESJE - KOŽA

POVEZAVA ČREVESJE - KOŽA

Kako lepo je, ko se zbudiš in je tvoja koža sijoča in čista. Podoben občutek kot takrat ko imaš sveže oprane lase ali ko imaš nov outfit za v službo - vse to lahko seveda vpliva na to kako uspešen in bolj zabaven dan boš imela! ✨

Če pa se tvoja koža odloči da bo razdražena, neuravnovešena in ravno nasprotna od sijoče kože, ti to lahko kar hitro uniči dan. Še posebej, če ne veš, kaj povzroča te težave, in ne najdeš učinkovite kremice, ki bi te težave odpravila! 

Resnica je, da je tvoja koža močan odsev dogajanja v tvojem telesu. Kronične težave s kožo, kot so akne, blagi ekcemi in luskavica so lahko pogosto pokazatelj notranjega neravnovesja, ki ga je treba odpraviti. Pogost vir težav s kožo je neravnovesje med črevesjem in kožo, in če os črevesje-koža ne deluje dobro, nobena kremica, serum, tonik ne bo spremenil tega, kar se dogaja na površju. 

Kaj točno se dogaja v tvojem telesu? 

Preden se spustimo v podrobnosti povezave med črevesjem in kožo, je morda najbolje, da si vsako pogledamo posebej.

KOŽA

Koža je največji organ našega telesa. Je prva obrambna pregrada pred fizikalnimi, kemičnimi in bakterijskimi izzivi iz okolja. Tvoja koža je dom milijonom bakterij, ki v pravilnem ravnovesju skrbijo za splošno zdravje tvoje kože. Če bakterije padejo iz ravnovesja, se začnejo pojavljati težave.

ČREVESJE

V našem črevesju živi več kot 100 tisoč miljard živih bakterij, t. i. mikrobiomov, ki našemu telesu pomagajo pri številnih nalogah. Ta mikrobiom dejansko predstavlja 90 % celic v našem telesu. Če pa se zdravo naravno ravnovesje bakterij v našem črevesju poruši, se lahko začnejo pojavljati težave.

Kaj točno je MIKROBIOM? 

Črevesni mikrobiom je sestavljen iz milijard mikroskopskih živih bitij, imenovanih mikrobi. Predstavljaš si ga lahko kot nekakšen lasten ekosistem, sestavljen iz različnih skupin gliv in bakterij, ki sobivajo druge z drugim. Ta “ekosistem” vpliva na številne najpomembnejše procese v telesu, vključno s prebavo in imuniteto, ter ima tako pomembno vlogo pri našem zdravju. 

Med vsemi mikrobi, ki živijo v nas so bakterije najbolj raziskane. Bakterije so pomembne pri prebavi hrane, proizvodnji vitaminov, uravnavanju hormonov in izločanju toksinov, poleg številnih drugih stvari pa skrbijo za zdravje črevesja. Tvoja odpornost, odziv na stres, spanje, razpoloženje, vedenje, presnova, teža, hormoni in zdravje kože so tako odvisni od zdravja tvojega črevesja.

OS ČREVESJE-KOŽA 

Ko se porušita celovitost črevesja in ravnovesje bakterij, lahko to močno vpliva na stanje tvoje kože.

Zakaj sta ti dve osi tako tesno prepleteni? Bakterije in njihovi stranski produkti vplivajo na tvoj imunski sistem, presnovo in endokrine poti. Kadar je ta sistem ogrožen, se v koži pojavijo odzivi, povezani s stresom. Bakterije v črevesju lahko vplivajo na izmenjavo kožnih celic in na različna kožna stanja, vključno z rozaceo, dermatitisom in aknami.

KAKO POSKRBETI ZA SVOJE ČREVESJE

Če želiš zares optimizirati videz svoje kože, se moraš osredotočiti na zdravje svojega črevesja. Zdravo črevesje lahko tvoji koži omogoči sijoč in zdrav videz. Osredotoči se na prehrano, bogato z vlakninami, kakovostnimi beljakovinami in zdravimi maščobami, ki podpirajo tvoj črevesni mikrobiom. Raziskave tudi kažejo, da lahko uživanje raznovrstnih svežih pridelkov izboljša raznolikost črevesnih bakterij.

Zdravo črevesje lahko tvoji koži omogoči, da zasije! ✨

Vendar pa dobro prehranjevanje ni vedno dovolj. Ker je veliko dejavnikov, ki lahko porušijo občutljivo ravnovesje našega mikrobioma, pogosto potrebujemo dodatno podporo. Tu pridejo na vrsto probiotiki! Uporaba kakovostnih probiotikov je eden od načinov za uravnoteženje črevesnih bakterij in povrnitev zdrave kože.

PROBIOTIKI

Eden najboljših načinov za ponovno vzpostavitev ravnovesja je vnos koristnih bakterij v črevesje z jemanjem probiotikov. Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki pomagajo ohranjati ustrezno ravnovesje koristnih bakterij v črevesju. Med najpogostejšimi sevi probiotikov, ki so koristni za kožo, so probiotiki iz rodov Lactobacillus in Bifidobacterium.

Vrste probiotikov delujejo preko povezave med črevesjem in kožo, saj imajo protimikrobne učinke, zmanjšujejo vnetja in krepijo imunski sistem. Nedavne študije so pokazale, da se zdravje kože ob uživanju probiotikov bistveno izboljša.

Poleg probiotikov so za zdravo črevesje ključni tudi prebiotiki. Prebiotike si predstavljaj kot hrano za probiotike v črevesju. Prebiotična živila so bogata z vlakninami, ki jih črevesne bakterije fermentirajo. Mednje spadajo banane, čebula, česen, jabolčne lupine, fižol, itd. 

Raziskave jasno kažejo povezavo med zdravjem črevesja in videzom kože. Medtem ko imata hrana, ki jo uživamo, in hidracija bistveno vlogo, je za zdravo kožo izredno pomembno tudi ravnovesje mikroorganizmov v našem črevesju. Da bi ohranila zdrave črevesne bakterije za čisto kožo pa moraš poskrbeti za raznoliko prehrano in dodajanje pre in probiotikov, da ohraniš zdravo ravnovesje med črevesjem in kožo. 🎉