SPF = BFF

SPF = BFF

Na kaj pomisliš ko slišiš nekoga, ki omenja vonj po poletju? Zame bo to vedno vonj sončne kreme! Kot otrok sem komaj čakala morje in vonj po poletju, sedaj pa ta “vonj” uporabljam skozi celotno leto, konec koncev SPF je tvoj BFF (najboljši prijatelj) ;) Krema z zaščitnim faktorjem je najpomembnejši korak v naši rutini nege kože. Če še ne uporabljaš SPF kreme vsak dan, je to tvoj znak, da bereš naprej in se naučiš kako začeti. In če jo uporabljaš, vse pohvale! 👏

Kaj sploh pomeni SPF

SPF je kratica za "zaščitni faktor pred soncem", s katerim merimo zaščito pred sončnimi žarki UVB. SPF 15 na primer preprečuje 93% žarkov UVB, SPF 30 preprečuje 97%, SPF 50 pa 98%. Strokovnjaki priporočajo, da se držimo faktorjev med 30 in 50. Najprej je pomembno, da preveriš, ali je tvoja SPF krema, "širokega spektra", kar pomeni, da ščiti tako pred žarki UVA kot UVB. Enostaven način za razlikovanje med UVA in UVB žarki je, da si zapomneš UVA(ging) - staranje in UVB(urning) - opekline. Oba žarka imata prekrivajoče se učinke (tj. oba lahko povzročita opekline in prezgodnje staranje), vendar so žarki UVA odgovorni predvsem za drobne gubice in temne lise, medtem ko imajo žarki UVB najpomembnejšo vlogo pri nastanku kožnega raka in sončnih opeklin.

Jaz ne potrebujem SPF

Vsakdo, ki je na soncu, mora uporabljati zaščito pred soncem, ne glede na barvo kože. Na splošno velja, da za obraz in vrat potrebujemo ½ čajne žličke kreme za sončenje ali 2 prstka, za celotno telo pa 35ml ali 7 čajnih žličk. Ker se kreme za sončenje sčasoma naravno razgradijo, jih moramo ponovno nanesti vsaki dve uri, še posebej če smo na morju ali bazenu in plavamo v vodi oz. se potimo. Ne pozabi - kremo z zaščitnim faktorjem moraš nanesti vsaj 30 minut pred izpostavljanjem soncu!

Koliko vrst zaščitnih krem poznamo?

Obstajata dve glavni vrsti zaščite pred soncem: mineralna in kemična. Obe vrsti absorbirata sončne UV-žarke in pomagata preprečevati poškodbe kože, vendar lahko mineralna sredstva za zaščito pred soncem nekatere UV-žarke odbijajo. Nobena ni nujno boljša od druge, uporabljata le različne aktivne sestavine. Kemična sredstva za zaščito pred soncem običajno uporabljajo aktivne snovi, kot sta avobenzon in homosalat, medtem ko mineralna sredstva za zaščito pred soncem vsebujejo cinkov oksid in/ali titanov dioksid. V kolikor pa se soočas z občutljivo kožo pa ti priporočam mineralno kremo, saj predstavlja fizični ščit med kožo in sončnimi žarki.

Kako vključiti SPF v rutino?

Na splošno je najbolje, da zaščito pred soncem naneseš kot zadnji korak pri negi kože, na vrh vlažilne kreme in pred ličenjem. Kremo s faktorjem uporabljaj le podnevi, zvečer pa jo temeljito odstrani s čistilnim gelom. Priporočam ti dvojno čiščenje ali pa uporabo naše eggo napravice.

Ne pozabi na ostalo zaščito

Krema za zaščito pred soncem pa ni dovolj. Veliko strokovnjakov priporoča, da poleg kreme poskrbimo tudi za celosten pristop k zaščiti pred soncem, na primer nošenje zaščitnih oblačil (kot so klobuki in sončna očala), iskanje sence (zlasti med 10. in 16. uro) in izogibanje solariju, ki lahko dolgoročno poškoduje kožo in prispeva k nastanku kožnega raka.

Zaščita pred soncem ni namenjena le poletnim dnevom zunaj. Žarki UVA lahko prodrejo skozi okna, modra svetloba iz zaslonov pa lahko poškoduje kožo - zato se v oblačnih in deževnih dneh ter v dneh, ko se zadržuješ v zaprtih prostorih, obvezno zaščiti z zaščitnim faktorjem.

Najboljša zaščita pred soncem je tista, ki jo boš želela uporabljati vsak dan. Nekatere kreme se lahko bolje zlijejo z barvo tvoje kože, vonj nekaterih ti bo bolj všeč kot drugih itd.

Ne pozabi; SPF je najcenejša oblika anti-aginga, ki ga lahko podariš svoji koži. 🥰