Vse, kar rabiš vedeti o aknah

vse o aknah

Akne se lahko pojavijo prav pri vsakem izmed nas, pravzaprav so najpogostejša dermatološka motnja, zaradi katere ljudje vsako leto poiščejo tudi strokovno zdravljenje.

Ne glede na to ali bereš svoj prvi, deseti ali stoti blog o aknah, vedi: nisi sama in si čudovita oseba, z aknami, ali brez njih. Prva koraka do čistejše kože sta razumevanje, kaj povzroča izbruhe mozoljev in seznanjenje s ključnimi sestavinami, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju aken.

Kaj sploh so akne?

Naše pore, vidne na površini, so prek lasnih mešičkov povezane z maščobnimi žlezami - lojnicami, - ki izločajo sebum na površini kože, da jo ohranjajo mehko in preprečujejo izsušitev. Kadar ga koža proizvaja preveč, lahko sebum zamaši mešičke z odmrlo kožo in umazanijo - in tako povzroči znane nadloge: ogrce in bele mozoljčke. Ko pride do zamašitve mešičkov, se pore lahko vnamejo ali okužijo in pojavijo se mozolji v obliki papul in pustul, v hujših primerih pa se lahko pojavijo cistične akne. Najhuje pa je, da ta proces ni omejen samo na obraz, akne se lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa, na primer na hrbtu in prsih.

Zakaj “dobim” akne?

Obstaja cela vrsta vzrokov za nastanek aken in veliko ugibanj o posebnih sprožilcih, vključno z določeno hrano ali vedenjem. Najpogostejši vzroki za nastanek aken so hormonske spremembe (zato se pogosto pojavljajo pri najstnikih), genetika in nekatera zdravila. K zamašenim poram lahko prispevajo tudi drugi dejavniki življenjskega sloga, kot so okolje, izdelki za nego kože ali premalo pitje vode. Za nastanek hujših primerov aken pa se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali dermatologom.

Nekaj glavnih vzrokov

- Hormonske spremembe

Vsaka izmed nas je že opazila, da se koža med našimi menstrualnimi cikli nekoliko poslabša, prav tako so to ženske opazile tudi v menopavzi.

- Prehrana

Občutljivost na hrano lahko v našem telesu povzroči vnetni odziv. Večina nas ima določeno stopnjo preobčutljivosti na mlečne izdelke, ne glede na to, ali to prepoznamo ali ne. Mleko in mlečni izdelki so izredno pro-vnetno živila, ki so lahko pri mnogih posameznikih kriva ne le za kožo, temveč tudi za probleme v celotnem prebavnem traktu. Prav tako lahko živila z visokim glikemičnim indeksom pri nekaterih posameznikih sprožijo akne.

- Stres

Kortizol je stresni hormon, kronični stres pa poveča kortizol in negativno vpliva na druge protivnetne mediatorje, kar posledično poveča vnetja, ki pripeljajo do nastanka aken.

- Sestavine v izdelkih so pomembne!

Pomembno je, da izbiramo izdelke, ki ne mašijo por - so nekomedogeni! Na spletu si lahko preberete veliko člankov na temo, katerim sestavinam se je potrebno izogibati, če imaš aknasto kožo. Pri EGGO smartskincare™️ liniji smo bili tako izredno pozorni, da ne vsebuje sestavin, ki bi lahko povzročali nastanek aken.

Kakšne vrste aken obstajajo?

Akne se lahko pojavijo v več različicah, običajno jih delimo na nevnetne/komedonalne akne (črni ogrci in beli mozoljčki), ki so bližje površini kože, in vnetne, ki nastanejo, ko običajno neškodljive bakterije, ki živijo na koži, pridejo v zamašene mešičke in povzročijo okužbo. To so običajno bolj boleči in hudi izbruhi, ki zahtevajo zdravljenje in nekaj potrpežljivosti.

- Črni ogrci (odprti komedoni): Pore so odprte, vendar zamašene in pogosto videti temne, kjer zamašeni sebum reagira s kisikom zaradi izpostavljenosti zraku.

- Beli mozoljčki (zaprti komedoni): Pore so zaprte, mozoljčki pa vsebujejo gnoj in so na površini kože. Običajno so manjši in niso vneti/rdeči.

- Papule / Pustule: Papule so majhne rdeče izbokline, pustule pa so majhne rdeče izbokline, zraven napolnjene še z gnojem, oboje pa so na površini kože. Izgledajo vnete okoli por in bolj boleče.

- Ciste in Nodule: Na hujšem delu spektra in globlje pod površino se srečamo z nodulami (velike, trdne bulice) ali cistami (boleče bulice, napolnjene z gnojem), ki so lahko bolj agresivne, rdeče in boleče. Najpomembnejše; kako se jih znebiti. Medtem ko je ključnega pomena odpraviti osnovni vzrok (kar lahko preučimo pri dermatologu ali zdravniku), obstaja nekaj izjemnih sestavin, ki pomagajo zmanjšati in zdraviti izbruhe, ko se pojavijo.

V kozmetičnih izdelkih za nego aknaste kože se največkrat uporabljajo hidroksi kisline (BHA, AHA, PHA), topikalni retionoidi, vitamini, antibiotiki. V naši eggo skincare liniji boš našla serum Miracle peel – ki vsebuje BHA in AHA kislini, ki se uspešno borita z nepravilnostmi. Prav tako lahko BHA kislino najdeš tudi v našem najnovejšem izdelku za akne – Bye Bye Blemish obližu. Zelo je pomembno, da tudi takrat ko je koža čista in pod nadzorom, uvedeš preventivne ukrepe, za obvladovanje aken. Najpomembnejše je, da se izogibaš pretiranemu stresu, se enakomerno prehranjuješ, se rekreiraš in se seveda dovolj hidriraš.

SPF je BFF

Kože ne izpostavljaj pretiranemu soncu in če jo že, mora biti SPF tvoj najboljši prijatelj. Potrebno je tudi, da kožo dovolj vlažiš z vlažilnimi izdelki, kot je serum Aquaholic s hialuronsko kislino, da jo ohraniš svežo in navlaženo.

Akne so lahko precej obremenjujoče in kar velik zalogaj, a ne dovoli, da te opredeljujejo in ti preprečijo, da bi bila vse, kar si želiš biti. <3