eggOsnove: 3 najpogostejše napake pri negi kože & kako jih odpraviš

eggOsnove: 3 najpogostejše napake pri negi kože & kako jih odpraviš

Pravilna nega kože je vse prej kot simpl, iskanje zmagovalne kombinacije, ki tvojo kožo spremeni v sijočo, mladostno in svežo polt, pa včasih že prava znanstvena fantastika. Da ti bo lažje, preveri 3 najpogostejše napake, ki jih pri negi kože delamo skoraj vsi in preberi nasvete, kako se jim izogniti.

Nega kože je področje, ki mu v najstniških letih sama nisem namenila kaj dosti pozornosti. Hitro sem bila zadovoljna s katerokoli kremo, ki sem jo našla v omarici svoje mami (a to še kdo dela? 🙃), za povrh pa verjela, da je za čiščenje kože povsem dovolj že samo – voda. 🤣

Imela sem srečo, da sem se v tistem času mozoljem skoraj v celoti izognila in da moja koža na splošno ni bila pretirano zahtevna. Pa mi zato ni bilo kaj dosti prihranjenega, le davek sem plačala malo kasneje, ko je moja koža kar naenkrat postala ZELO občutljiva.

Tako sem bila praktično prisiljena, da negi kože posvetim več pozornosti in hitro ugotovila, da sem za stanje kože kriva SAMA. Delala sem namreč prav vse začetniške napake, ki jih mogoče delaš tudi ti. 3 najpogostejše sem zbrala v tem zapisu – naj ti koristijo. 🤗


1. Napačna nega glede na tip kože

Brez dvoma napaka številka 1, ki smo jo vsaj enkrat sigurno zagrešile vse. Čeprav imaš občutek, da se na čelu vse čas svetiš, še ne pomeni, da je tvoja koža mastna. Prav tako pa suha lica ne pomenijo, da je tvoja koža suha.

Napačno ugotovljen tip kože vodi do izbire napačne nege, ki lahko poslabša stanje tvoje kože, tebe pa – povsem po nepotrebnem - udari po samozavesti.

Ugotavljanje svojega tipa kože je zato prvi in najpomembnejši korak k pravilni negi kože. Če nisi prepričana, kam spadaš, si nujno preberi tale zapis, ki vsebuje vse pomembne informacije o različnih tipih kože, na koncu pa te čaka tudi brezplačen kviz.



2. Neredno čiščenje kože

Si vedela, da dermatologi svetujejo čiščenje kože vsaj 2x na dan – in prav nobenkrat ne zadostuje samo voda? 💦

Vsakič, ko preskočiš čiščenje obraza, ali pa greš spat kar v ličilih, bakterijam in nečistočam dovoliš, da na tvojem obrazu priredijo cel žur. 🥳 Posledica so mozolji, ogrci, akne, zamašene pore, pa še cela vrsta ostalih težav, ki si jih zagotovo ne želiš.

☀️ V svojo jutranjo rutino zato vključi nežno čiščenje obraza, s katerim boš odstranila morebitno maščobo in odmrle celice, ki so se čez noč nabrale na tvojem obrazu ter poskrbela za brezhiben nanos ličil. Svetujem ti, da svoj obraz zjutraj osvežiš s čistilci, ki vsebujejo nizek pH in jih nežno vmasiraš v svojo kožo.

🌙 Večerna rutina zahteva nekoliko več dela, saj se na koži čez dan poleg ličil nabere tudi kopica umazanije iz okolice, ki jo moraš nujno odstraniti, če si želiš lepe in sijoče kože.

Za večerno čiščenje svoj eggo opremi z bolj zmogljivim čistilcem, ki bo odstranili vse nečistoče. Po potrebi kožo zvečer umij 2x.

Suha koža: za čiščenje so najboljša čistilna olja in balzami, ki vsebujejo naravna olja in masla, ki kožo nežno očistijo in hkrati negujejo ali pa imajo v sebi dovolj vlažilcev, kot na primer hialuronska kislina.

Mešana koža: za čiščenje so primerna čistilna olja in balzami z naravnimi sestavinami, poleti pa se super obnesejo geli in pene, ki kože ne mastijo preveč.

Mastna koža: za čiščenje uporabi pene in gele, a pazi, da izbiraš izdelke, ki kože ne izsušijo preveč, saj tudi mastna koža potrebuje vlago.

Veš kaj je najboljše? Da je sedaj na voljo tudi naš popolnoma naraven gel za čiščenje obraza, ki je primeren za vse tipe kože.



3. Premajhna zaščita kože

Koža je tvoj največji organ – žal pa velikokrat tudi tisti, ki je najbolj na udaru.

Pomembno je, da jo neguješ, ji daješ zadosti vlage ter jo zaščitiš pred škodljivimi sončnimi žarki. Za najboljše rezultate vedno izberi izdelke za svoj tip kože.

Suha koža: potrebuje ogromno vlage, zato izbiraj negovalne izdelke z vlažilci, ne pozabi pa tudi na vsakodnevno sončno zaščitno v obliki sončnih krem ali olj.

Mešana koža: poleg izdelkov za vlaženje poišči prilagojeno nego za mastne in suhe predele, ne izpusti pa tudi vsakodnevne sončne zaščite v obliki sončnih krem ali gelov.

Mastna koža: poleg izdelkov za vlaženje izberi nego, ki preprečuje prekomerno proizvajanje maščobe (produktom z alkoholom se raje izogni), čez dan pa vedno uporabi sončne gele ali esence.


Si katero od naštetih napak kdaj storila tudi ti? 🤫