eggOsnove: Kakšen tip kože imaš?

eggOsnove: Kakšen tip kože imaš?

Je tudi tvoja koža muhaste sorte? Danes je suha, jutri mastna, pozimi se ne moreš znebiti izsušenosti, poleti pa imaš občutek, da se ves čas svetiš. In na vse to bi ti moralo biti jasno, kakšen tip kože imaš? 😝 Brez skrbi, že hitim na pomoč!

Pot do lepe in zdrave kože se začne s prvim korakom – poznavanjem svojega tipa kože. »A tega ne ve vsak?« se zdajle mogoče sprašuješ, a naj ti povem po resnici – to je včasih vse prej kot enostavno. Na stanje kože vpliva več različnih dejavnikov: genetika, letni čas, prehrana, hormonska ravnovesja, pa tudi izbira prave nege obraza.

Ker sem tudi sama kar nekaj časa tavala v temi, preden sem pravilno določila svoj tip kože, danes s teboj delim najpomembnejše informacije, ki ti bodo zagotovo v pomoč.

Začnimo na začetku. Poznamo 3 osnovne tipe kože: suho, mešano in mastno. Te zanima, kakšne so njihove lastnosti in kam spadaš ti? Beri naprej. 😉

Suha koža
Suha koža je groba na dotik, običajno je bolj občutljiva in nagnjena k rdečici in srbečici. Kot že ime samo pove, ji primanjkuje vlage, oslabljena pa je tudi njena zaščitna funkcija. Suha koža ima izredno tanek mastni zaščitni plašč, zato je nujno, da jo neguješ s primernimi izdelki, ki jo vlažijo in zaščitijo.
Suha koža se kaže na vseh predelih obraza – izsušena je tako cona T (čelo, nos, brada) kot tudi predel lic. Njeno stanje se običajno še poslabša v hladnih jesenskih in zimskih mesecih, ko površina kože razpoka in se lušči.


Mešana koža
Mešan tip kože velja za najbolj pogostega. Gre za kombinacijo tako suhega kot mastnega tipa kože – običajno je izsušen predel lic, medtem ko koža odvečno količino sebuma (masti) proizvaja na področju cone T. Prav čelo, nos in brada so zato bolj nagnjeni k razširjenim poram in tistim najbolj zoprnim – mozoljčkom. Mešana koža zahteva prav posebno nego, ki uravnava njeno suhost in mastnost ter jo normalizira.


Mastna koža
Mastno kožo zaznamujejo nečistoče, kot so akne, ogrci in mozolji, ki so posledica odvečne količine proizvedene maščobe. Ta tip kože trpi tudi za vidno razširjenimi porami, ki se rade mašijo.


Koža je debelejša in včasih tudi pordela (še posebej v primeru aken), zanjo je značilen voskast izgled z mastnim leskom. Za uravnavanje sebuma je izredno pomembna pravilna nega, še posebej čiščenje kože.


Prepoznavanje tipa kože je ključnega pomena, če si želiš zdrave, mehke in sijoče kože. ❤ Si uspešno prepoznala svoj tip?