KAJ SO »SUPERŽIVILA?«

KAJ SO »SUPERŽIVILA?«

Čeprav imamo na voljo na stotine možnosti za obroke, se po navadi dogaja, da vedno znova jemo isto hrano. Tudi ko se naše brbončice počutijo pustolovsko, izbiramo eno in isto hrano, ker je to pač v naši coni udobja.

In čeprav se redko oddaljimo od svojih navad, pozornost pritegnejo tudi nepoznana živila, zlasti tista, ki obljubljajo koristi za zdravje.

Pri EGGO smo posvetili pozornost takšnim živilom, ki niso glavni junaki vseh rednih nakupovalnih seznamov, a vseeno prispevajo k ohranjanju ali izboljšanju stanja naše kože. Lahko bi jim rekli tudi mini super junaki, to so superživila.

Verjetno si vsaj enkrat že slišala za »superživila«. Toda kaj to sploh so?

Ob izrazu »superživilo« marsikdo pomisli na raznorazne eksotične rastline ali sadje, ki jih najdemo na drugi strani sveta. To pa so lahko tudi razna lokalna živila, ki se slišijo manj eksotično - kot na primer kislo zelje, ki je fermentirano živilo in zaradi tega lahko vpliva pozitivno na prebavo.

Večina izmed nas vsako jutro že uživa superživila, ampak se tega mogoče niti ne zaveda. Če imaš rada avokado toast, obložen z jajcem, potem si že na dobri poti dodajanja superživil v svojo rutino! Uradne, medicinske ali zakonske urejene opredelitve pojma superživilo ne obstaja.

Različne dietetičarke pa superživila opredeljujejo kot »živila, ki so bogata s hranilnimi snovmi (ali so le-te bolj koncentrirane) in tako koristne za naše zdravje«. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin, vitaminov in mineralov, skoraj ničelnih vrednosti nasičenih maščob, protivnetnih ali antioksidativnih hranil in mikronutrientov se nam zdijo izredno zanimiva in vredna pokušine.

Če ta živila naneseš na kožo, jo nahraniš. Dobesedno.

Veliko sadja, zelenjave, rastlinskih olj in začimb si je prislužilo naziv »superživilo« samo zaradi številnih koristi, ki jih imajo pri zaščiti in obnovi kože. Ta superživila lahko pomagajo graditi čvrsto kožo, ščitijo pred okoljskimi stresnimi dejavniki, spodbujajo optimalno presnovo kože, kožo oskrbijo s široko mešanico antioksidantov in lahko pomagajo omiliti vnetne reakcije.

Kot mogoče že veš, lahko nekatera superživila najdeš tudi v naših smartskincare™ izdelkih. Preberi katera.

  • Jagodičevje

Te pisane rastline so ključne sestavine jutranjih zajtrkov – predvsem smoothijov, najdeš pa jih lahko tudi v svojem najljubšem koktejlčku! Ali veš, da lahko te sestavine pomagajo preprečevati marsikatere bolezni in se borijo proti prvim znakom staranja? Borovnice, maline, robide in jagode vsebujejo veliko flavonoidov, vrste antioksidantov, ki ščitijo kožo pred poškodbami zaradi prostih radikalov in staranjem. Jagodičevje je tudi odličen vir vitamina C za tvorbo kolagena. Vitamin C je tudi sam antioksidant, ki ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali.

  • Zeleni čaj

Ni skrivnost, da je zeleni čaj poln antioksidantov - kemičnih spojin, ki pomagajo ščititi kožo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, odgovori za nastanek gubic in zmanjšanje proizvodnje kolagena. To je eden od razlogov, zakaj je zeleni čaj postal superživilo. Antioksidante si lahko predstavljamo kot policiste, ki zaustavijo proste radikale, preden povzročijo škodo na telesu in koži. Z nanašanjem zelenega čaja neposredno na kožo se borimo proti nezaželenim madežem in ohranjamo čisto kožo. Preprečuje namreč oksidacijo kožnega sebuma ali naravnih olj, kar je proces, ki zamaši pore in je glavni vzrok za nastanek aken. Zeleni čaj ima tudi posebne antibakterijske lastnosti, ki pomagajo nadzorovati bakterije, ki povzročajo akne.

  • Goji jagode

Ti antioksidanti so prav tako ključni za ohranjanje mladostne in sijoče kože. Antioksidanti v goji jagodah z bojem proti prostim radikalom, ki jih povzročajo onesnažen zrak, dim in UV-žarki, zmanjšujejo vnetja in tako zmanjšujejo znake staranja. Goji jagode, polne različnih vrst vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, pomagajo tudi pri zmanjševanju aken, spodbujajo nastajanje kolagena in izenačujejo ten kože.

  • Avokado

Avokado, sicer zvezdnik vseh nedeljskih brunchev, je tudi vlažilni superzvezdnik, saj koži doda prepotrebno navlaženost. Kemične lastnosti avokada ne le vlažijo kožo, ampak tudi blažijo vnetja, povezana s težavami s kožo. Avokadovo olje, ki se dodaja kozmetičnim izdelkom, predvsem maskam za obraz, vsebuje vitamina B in E ter je bogato z maščobnimi kislinami in številnimi drugimi hranilnimi snovmi, ki negujejo in vlažijo kožo. Vsebuje tudi oleinsko kislino, ki spodbuja nastajanje kolagena in pospešuje proces celjenja.

  • Ingver

To superživilo vsebuje antioksidant gingerol, ki se bori proti oksidativnemu stresu ter poskrbi za enakomernejši ten kože in zdrav sijaj. Če si naneseš rezino ingverjeve korenine na obraz, lahko le ta, čeprav se sliši čudno, pripomore k osvežujočemu sijaju. Ingver deluje tudi na toniziranje kože, hkrati pa jo čisti, se bori proti hiperpigmentaciji in jo naredi bolj sijočo. Ingver je zaradi visoke vsebnosti antioksidantov tudi zelo odlično sredstvo proti gubicam, saj preprečuje razgradnjo elastina, ki je eden glavnih vzrokov za nastanek gub in drobnih linij.

  • Kurkuma (kurkumin)

Kurkuma je vrsta zelišča iz družine ingverja, ki se pogosto uporablja v bližnjevzhodni in južnoazijski kuhinji. Znano je tudi, da se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski in indijski medicini za zdravljenje dermatoloških bolezni. Njena ključna sestavina, kurkumin, ima namreč močne antioksidativne in protivnetne lastnosti. Kurkumin je pridobljen iz rastline curcuma longa in na področju zdravja kože deluje na zamašene pore, pomirja razdraženo kožo in lahko celo zmanjša brazgotine po aknah. Kurkuma, se pogosto uporablja v ajurvedski negi kože, saj izenači ton kože ter posvetli brazgotine in hiperpigmentacijo. Ker je protimikrobna, antibakterijska in protivnetna, spodbuja celjenje ran, zato je idealna za razdraženo kožo, pike žuželk, hiperpigmentacijo in akne.

  • Listnata zelenjava

Listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt, blitva, brokoli in brstični ohrovt, je bogata z vitaminom K, ki je zelo pomembno hranilo za izboljšanje krvnega obtoka in koagulacije. Špinača vsebuje tudi veliko cinka, ki dokazano pomaga zmanjševati vnetja in preprečuje izbruhe aken. Prav tako špinača kot tudi zelena blitva in ohrovt, vsebujejo zeaksantin, ki je naravni antioksidant, ki ščiti kožo in pomaga izenačiti tonus kože. Ohrovt in špinača sta bogata z različnimi močnimi antioksidanti, ki pomagajo zmanjševati vnetja kože.

Poznamo še veliko superživil, ki so pravi posladek za našo kožo, med njimi so ananas, papaja, olje grozdnih pečk in druge.

Ne glede na to, ali želiš preprečiti prve znake staranja, povečati navlaženost kože ali pa si pripraviti naravni piling kože, lahko izbiraš med različnimi izdelki, ki so na trgu, pri eggo smartskincare™ baru pa na meniju najdeš zeleni čaj v kremici za obraz, goji jagode v Glow and go serumu, avokado pa boš našla kmalu v enemu izmed naših novih izdelkov. Pa dober tek ;)