MASKE ZA OBRAZ 101

MASKE ZA OBRAZ 101

V preteklih letih sem imela kar velikokrat težave s svojo kožo. Čeprav so čistilni geli, serumi, kreme in sonična krtačka, igrali veliko vlogo na moji poti nege kože, so maske za obraz na koncu prav tako zelo vplivale na moj ten in izgled kože. Čeprav sem potrebovala kar nekaj časa, da sem našla prave maske za obraz, ki učinkovito zadovoljujejo moje potrebe, lahko z gotovostjo rečem, da se je moje delo obrestovalo - moja koža je trenutno zelo zdravega izgleda, in to po zaslugi tega dodatnega “self-care” koraka . 

Na srečo nisem edina, ki je s pomočjo mask za obraz spremenila oz. izboljšala videz svoje kože. Na trgu je na voljo nešteto mask za obraz, ki so posebej oblikovane za različne tipe kože in seveda za različne težave. 

Kako delujejo maske za obraz?

Osnovna rutina nege kože zajema čiščenje, vlaženje in zaščito. Z osnovno rutino nege kože ni nič narobe, zlasti če deluje. Če pa si skincare obsedenka tako kot eggo bejbe, in se soočaš z dodatnimi kožnimi problemi, iščeš še dodatno spodbudo za nego kože. Tu nastopijo maske za obraz, ki ponujajo intenzivno nego kože. 

"Čar" mask je preprost. Maska zadrži vlago in sestavine v koži in ustvari film, ki pomaga pri vlaženju, razstrupljanju ali luščenju kože, odvisno od uporabljenih sestavin in njenega namena. Zato maske za obraz omogočajo, da sestavine v kratkem času bolje prodrejo v kožo. Naj gre za salicilno kislino za akne, vitamin C za gubice ali retinoid za posvetlitev temnih madežev, maska za obraz lahko v primerjavi z drugimi oblikami uporabe nudi bolj koncentriran odmerek in intenzivnejšo različico svojih sestavin. 

Kako izbrati ustrezno masko za obraz? 

Iskanje ustrezne maske za obraz je lahko zelo težavno, ne glede na to, ali brskaš po internetu ali v različnih kozmetičnih trgovinah. Na voljo je na tisoče možnosti in samo zato, ker tvoja najljubša vplivnica uporablja določeno masko, še ne pomeni, da bo ta maska ustrezala tudi tebi. Zato je pomembno, da se najprej vprašaš kakšno vrsto maske si želiš, npr: 

  • Nočno masko - ponavadi so vlažilne in zelo hranljive ter so idealne za zrelo in zelo suho kožo oz. kožo, ki potrebujeto intenzivno vlaženje in obnovo. Takšno masko smo razvili tudi pri eggo - Daydream. 
  • Glineno masko - te maske vpijajo olje iz obraza in imajo rahel piling oz. detox učinek. Idealne so za mastnokožke in tiste, ki se soočajo z nepravilnostmi. 
  • “Sheet maska” - je maska za enkratno uporabo v obliki lističev, ki vsebujejo raznorazne sestavine in antioksidante. Lahko so vlažilne, posvetlitvene, anti aging itd. 

Masko ponavadi nosimo od 10 minut do cele noči, v kolikor je to nočna maska, zato izberi takšno, ki bo tvoji koži najbolje ustrezala. 

Naslednje vprašanje je, kakšne koristi želiš od maske. Ali iščeš vlažilno masko za suhe zimske mesece? Želiš preprečiti znake staranja? Ali pa se poskušaš popasti z izbruhi po obrazu.

Koristi maske so odvisne od njenih sestavin. Nekatere pogoste težave s kožo in sestavine, ki jih lahko odpravijo, so:

  • Akne: salicilna kislina in alfa-hidroksi kisline
  • Drobne linije okoli oči in gubice: antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E ali retinoidi, kot so retinoli in retrinaldehidi, ter vlažilne snovi, kot je hialuronska kislina
  • Rdečica (rozacea): niacinamid
  • Temni madeži in pigmentacija: retinoidi, vitamin C, korenina sladkega korena, azelaična kislina. 
  • Suha in razdražena koža: hialuronska kislina, karitejevo maslo, aloe vera, cica, itd. 

Ko najdeš masko, ki ti ustreza, jo vključi v svojo rutino nege kože. Maske uporabljaj po čiščenju, in pred uporabo serumov in pred vlažilno kremo, pri nočnih maskah pa namesto nočne vlažilne kreme. 

Čeprav je morda mamljivo, ne uporabljaj mask preveč pogosto. Uporabi jih največ enkrat do dvakrat na teden, da preprečiš morebitno draženje. Pogostost uporabe je seveda odvisna od formule maske in tipa kože. Nekatere maske za obraz, na primer glinene in tiste, ki vsebujejo vlažilne formule, lahko varno uporabljamo dvakrat ali trikrat na teden. Najbolje je, da vedno preberemo navodila za uporabo maske. 

Prav tako je pomembno, da se držimo časa kako dolgo pustimo masko na obrazu. Zlahka pomislimo, da je maska za obraz učinkovitejša, če jo pustimo na obrazu dlje časa. Vendar je nujno, da se držimo navodil, saj lahko z prekomerno uporabo povzročimo draženje kože. Formula maske, ki naj bi delovala 10 minut in je ne odstranimo eno uro, lahko povzroči več škode kot koristi! 🙅‍♀️

Bistvo je, da nobena maska za obraz ne bo naredila čudežev. Toda skupaj z dobro nego kože lahko izboljšamo samo strukturo in videz kože tako kot sem to dosegla sama! 🥰