8 aktivnosti, s katerimi boš poskrbela zase

8 aktivnosti, s katerimi boš poskrbela zase

Kaj najprej pomisliš, ko slišiš besedno zvezo “skrb zase” (angl. selfcare)?

Ali je to čas zate ali zgolj preprosto razvajanje? Morda nekaj, kar je lepo delati, vendar ni nujno potrebno? Ali je to nekaj, kar boš opravila, ko boš končala z vsem drugim na tvojem dolgem seznamu opravil?

Kaj točno je skrb zase? V najširšem smislu je to skrb za lastno zdravje in skrb za tvoje telesno in duševno počutje. Gre za namerno in proaktivno prizadevanje za celostno dobro počutje, ki osebno in poklicno usklajuje um, telo in duha.

Zdravje ni samo telo

Gre za več kot le skrb za telesno zdravje. Samo zdrava prehrana ni dovolj. Stvari okoli nas se odvijajo tako hitro, da potrebujemo prostor zase, da si odpočijemo od vsega napornega dogajanja v našem življenju in da razbremenimo misli ob koncu dneva. Skrb zase pomeni resnično poslušati svoje telo, si vzeti trenutke zase in poslušati svoje telo.

Pri eggu smo veliki zagovorniki skrbi zase in mentalnega zdravja. Zaradi vsega tega, kar se je dogajalo po svetu, se zavedamo, da se moramo zdaj bolj kot kadarkoli prej opremiti z informacijami in nasveti, kako čimbolje poskrbeti zase, saj se to definitivno obrestuje.

Zakaj moraš skrbeti zase?

Morda se zdi to samoumevno, veliki večini pa se zdi celotna ideja o skrbi zase celo nekoliko samovšečna. Ali imaš kdaj občutek krivde, ker se postavljaš na prvo mesto?

Ne glede na kateri strani pola se nahajaš je realnost takšna: če ne skrbimo zase, kako bomo lahko poskrbeli za koga drugega? Za primer se miselno preseliva v zrak. Na letalu nam rečejo, da si moramo v primeru padca, najprej nadeti svojo masko, šele nato pomagati komu drugemu. Ker če bomo omedleli, ne bomo prav nič koristni nikomur drugemu. Pravzaprav bomo drugim le ovira. No, tukaj je podobno.

Kako poskrbeti zase?

Pomembno je, da skrb zase postane del tvoje rutine. Kako? Prvič, naj bo preprosta. Začeti moraš počasi in načrtno. Vzami si čas, v roke primi dnevnik ali planer, si zapiši svoje misli in najpomembnejše: vzpostavi dnevno rutino, ki tebi najbolj ustreza, pa čeprav se ti v tem trenutku mogoče zdi smešna! Pomembno je tudi, da poskusiš biti čim manj pod stresom oz. se naučiti stres obvladovati. Kadar smo pod stresom, se to pozna - ne le pri našem razpoloženju, ampak tudi na naši koži. Zaradi stresa se namreč v našem telesu sprošča več kortizola (hormona, povezanega s stresom), ki vpliva na naše telo in um. Med največjimi učinki povečane ravni kortizola so oslabljen imunski sistem, mastna koža, akne itd.

Ko boš v iskanju za aktivnostjo, ki bo pritisnila pavzo na tvojo dnevno rutino, poišči takšno, ob kateri se boš počutila izpolnjeno, pomirjeno in udobno. Če ne želiš preteči 10km, jih enostavno ne rabiš, lahko pa zato narediš kaj drugega - recimo preberiš 5 strani v knjigi ali se na hitro raztegneš. Obljubim, da oboje učinkuje. :)

Majhni koraki štejejo

Voda z limono

Morda se sliši preprosto, a pitje vode z limono zjutraj dokazano dela čudeže na koži. Limona je odličen vir vitamina C, vitamina A, betakarotena, folatov, kalcija in kalija. Ko jo torej popijemo takoj zjutraj, kožo nahranimo s pomembnim odmerkom vitaminov, ki pomagajo izločati toksine iz telesa.

Prav tako je zelo pomembno, da spijemo 2 – 3 litre vode na dan. Da bo uživanje vode bolj prijetna dejavnosti smo pri eggu ustvarili šumeče tabletke, z dodanimi vitamini, ki bodo skupaj z hidracijo posrkbeli še za tvojo kožo!

Poskrbi za jutranjo masažo obraza z mrzlim valjčkom (angl. Ice roller)!

Si vedela, da samo 5 minut hladne masaže na dan, preprečuje zabuhlost in utrujenost obraza! Uporaba ice rolerja zjutraj in zvečer ob koncu rutine za nego kože je odlična rešitev za lajšanje stresa prav tako pa predstavlja neko dodatno nego kože. Uporaba ice rolerja iz nerjavečega jekla, kakršnega imamo pri eggu, pomaga pri krčenju por, izboljša cirkulacijo kože, pomaga pri zmanjšanju nečistoč, pomaga pri boljšemu vpijanju serumčkov ter le tem pomaga pri globji penetraciji v koži.

Meditacija in raztezne vaje

Vdihni, izdihni in se prepusti toku. Poskrbeti moramo, da se bo naše telo gibalo, in sprostilo napetost. To storimo tako, da si dnevno vzamemo 10-15 minut za raztezanje celega telesa. S tem bomo zmanjšali bolečine v hrbtu, ki so posledica daljšega sedenja, povečali gibljivost in pospešili pretok krvi po telesu. Vsako raztezanje pa lahko zaključimo z meditacijo in globokim dihanjem, ki nam bosta pomagala ponovno osredotočiti um, upočasniti srčni utrip in znižati krvni tlak.

Redna nege kože

Da, to pomeni, da se vsak dan namažemo z zaščitnim faktorjem SPF, tudi če smo znotraj! Vsakodnevna nega kože je zelo pomembna za uravnavanje stanja kože. Pomaga odstraniti umazanijo, hkrati pa kožo vsakodnevno neguje. Pomembno je, da je koža čista, navlažena in zaščitena ne glede na vse. Saj veš, pri nas se vse začne s pravilnim čiščenjem, zato ne pozabi na svoj eggo čistilni gel za obraz.

Redna aktivnost v naravi

Svež zrak vedno pomaga, že kratek 15-minutni sprehod lahko naredi veliko razliko v počutju. Vse aktivnosti se poslužuje le, če naneseš zaščitni faktor SPF, da lahko varno uživaš v soncu. Vendar vseeno ne smemo pretiravati. Poškodbe zaradi sonca so še vedno glavni vzrok staranja, vendar 10-20 minut sonca na dan dobro vpliva na naše zdravje, tako telesno kot mentalno. Naravni vitamin D, ki ga dobimo na soncu, ima pomembno vlogo pri uravnavanju razpoloženja in pomaga preprečevati različne mentalne bolezni.

Tedensko razvajanje obraza

Prav tako je pomembno, da si vsaj enkrat na teden privoščiš celostno razvajanje naše kože, ker si zalužiš! Za najboljše rezultate upoštevaj naslednje korake:

  • Vedno začni z dvojnim čiščenjem, da odstraniš odvečno umazanijo in sebum ter kožo pripraviš na nadaljno nego.
  • Nadaljuj s serumom, priporočamo vlažilni serum ali meglico, da bo tvoja koža, med tem ko uporabljaš masko, navlažena.
  • Izberi si najljubšo masko in si nastavi časovnik za 15 minut, da maska ne bo delovala predolgo.
  • Naredi si kopel, prižgi dišeče svečke ter uživaj medtem, ko čakaš, da maska sprosti svoje sestavine.
  • Na koncu uporabi svojo najljubšo vlažilno kremo, ki bo poskrbela za dodatno navlaženost kože.

Privošči si kopel z eteričnimi olji

Ni boljšega načina za skrb zase kot je sproščujoča kopel. Pred začetkom novega tedna si vzemi nekaj časa, da se pripraviš na nov teden, zato si lahko privoščiš toplo kopel. Za dodatno sprostitev lahko dodaš eterična olja, kot so sivka, tea tree, vrtnica itd. Ta olja pomagajo sprostiti mišice in umiriti misli.

Maska za lase

Najhujši dnevi so “bad hair” dnevi! Tudi lasem moramo pokazati nekaj ljubezni, tako, da jim privoščimo hranljivo masko za lase! Če si začetnica pri preizkušanju mask za lase, ti bo pri doseganju najboljših rezultatov pomagal naslednji nasvet: vedno uporabi širok zobni glavnik, da masko enakomerno naneseš od korenin do konic.

Ku, ku, kaj pa se skriva notri?

Končno smo vsi spoznali, da je skrb za duševno zdravje enako pomembna kot skrb za telesno zdravje. Če za kožo obiskuješ dermatologa in za lase frizerja, si kdaj razmišljala, da bi obiskala psihologa? Ali pa se pogovorila s prijateljem? Naj govor o duševnem zdravju ne bo več tabu. Lepota in zdravje se začneta globoko v notranjosti.

Si za izziv? Eno od teh aktivnosti izpolni že danes!