Preveri, kaj pomeni posamezna lokacija aken na obrazu

Preveri, kaj pomeni posamezna lokacija aken na obrazu

Se ti zdi, da imaš mozoljčke vedno na istem delu obraza?

Če si odgovorila z DA, potem ti sporočam, da to ni naključje. Že dolgo je znano, da obstajajo razlogi, zakaj dobivaš akne prav na določem delu obraza. Če si pozorna na to, kje na obrazu se pojavljajo mozoljčki, boš morda opazila, da se pogosto pojavljajo na istih mestih. Po starodavni ajurvedski tehniki, imenovani »kartiranje obraza« (face mapping), je lokacija tvojih mozoljčkov morda povezana s tem, kaj se dogaja v tvojem telesu.

Ne glede na to, ali ti čelo, brada, lica ali T-območje povzročajo preglavice, ti lahko ta tehnika pomaga pri iskanju vzrokov za nastanek aken in najučinkovitejših načinov, kako se jih znebiti.

A preden odhitiš do ogledala in se lotiš pregledovanja, moraš vedeti, da vseh oblik aken ni mogoče zmanjšati zgolj z opustitvijo slabih navad. Za določitev najboljše oblike zdravljenja se moraš seveda posvetovati tudi z dermatologom. Vseeno pa si za začetek lahko pomagaš s »kartiranjem obraza«.

Kot je že znano, akne nastanejo, ko se pore v koži zamašijo z odmrlimi kožnimi celicami in odvečnim sebumom (po domače oljem). Zaradi tega dobiš bele mozoljčke in črne ogrce. Pri vnetju imajo vlogo tudi bakterije, imenovane Propionibacterium acnes, te povzročijo rdeče boleče izboklinice – akne.

Sprehodiva se po obrazu

- Akne na čelu, sprednjem delu obraza in lasišču

Če pogosto nosiš kape in klobučke, je lahko za nastanek aken krivo trenje te tkanine ob tvojo kožo. Prav tako so lahko akne tudi posledica uporabe različnih izdelkov za nego las, kot so balzami ali negovalni tretmaji, ki lahko zamašijo pore okoli lasišča. Drugi možni krivec je stres. Če te na primer čakajo izpiti, je morda dobro, da v svojo rutino vključiš nekaj izdelkov, ki vsebujejo sestavine za zmanjašnje mozoljčkov kot je na primer salicilna kislina, in tako pomagaš nadzorovati morebitne izbruhe aken. In da ne bi stvari še poslabšala, se poizkusi za nekaj dni odpovedati čipsu in sladkarijam. Tvoje čelo je povezano s prebavnim sistemom, in ti lahko zato zmanjšanje količine maščob v prehrani in povečanje vnosa vode res pomagata. Tudi ličila, ki jih uporabljaš so lahko povzročitelj aken po čelu. Uporabljati moraš le ličila, ki so nekomedogena, to pomeni, da ne mašijo por.

- Akne po nosu

Nos je povezan s srcem, zato lahko zmanjšanje količine mesa in začinjene hrane zmanjša tveganje za nastanek aken. Priporočamo, da jih zamenjaš z živili, ki vsebujejo “dobre maščobe”, kot so oreščki, avokado, ribe ali laneno seme. Ker se ti lahko na nosu pojavljajo tudi razširjene pore, moraš preveriti da tvoja ličila niso pretežka in da ne vsebujejo sestavin, ki mašijo pore!

- Med obrvmi

Na tem območju se najprej pokažejo alergije na hrano. Možni dejavnik je laktozna intoleranca in prehrana, bogata s težko prebavljivimi živili, kot sta hitra in predelana hrana.

- Akne po licih

Ali se kdaj vprašaš, kdaj si si nazadnje očistila čopiče za ličila ali mobilni telefon? Če dobivaš mozoljčke po tem delu obraza, je pomembno, da se čim hitreje spraviš v kopalnico in očistiš vse čopiče. Prav tako pride do izbruhov po licih tudi zaradi trenja in drgnenja kože. Do tega lahko na primer pride, ko spiš in se tvoj obraz drgne ob vzglavnik – zaradi tega je tudi zelo pomembno, da menjaš prevleko za vglavnik vsak teden ali pa uporabljaš sliveno prevleko.

Akne na licih so lahko tudi znak prevelikega uživanja sladkorja. Tako, da se boš morala žal odpovedati svojim najljubšim bonbonom, če se boš želela rešiti nadležnih aken po licih. Prav tako moraš paziti, kako blizu obraza držiš svoj mobilni telefon, saj so naši telefoni znani kot prenašalci mikrobov. Svoj telefon redno čisti z dezinfekcijskimi robči, da boš preprečila prenos teh mikrobov na obraz.

- Akne na bradi in čeljusti

Če dobivaš mozoljčke po bradi in čeljusti, je to lahko znak hormonskega neravnovesja. Hormonske akne povzroča presežek moških androgenih hormonov (vključno s testosteronom), ti hormoni pa tako prekomerno stimulirajo oljne žleze in zamašijo pore, ki povzročajo nastanek aken. S hormoni povezani izbruhi se lahko pojavijo tudi približno sedem do deset dni pred menstruacijo.

Čeprav se hormonskim spremembam žal ne moreš izogniti lahko njihov učinek poizkusiš zmanjšati tako, da popiješ dovolj vode, si privoščiš vsaj 8 ur spanca, ješ veliko zelenjave ter skrbiš za redno nego kože. Prav tako lahko obiščeš zdravnika ali dermatologa, ki ti bo predpisal različne izdelke s katerimi lahko zdraviš te vrste aken.

Kartiranje obraza je lahko koristno izhodišče za ugotavljanje vzroka mozoljev, vendar ne moremo reči, da je 100% zanesljivo. Lahko nam pomaga pri tem, da ugotovimo zakaj imamo mozoljčke le na določenem delu obraza vendar obstaja še veliko drugih možnosti za odpravljanje aken. Najboljša možnost je seveda pogovor s strokovnjakom, ki lahko prilagodi tvoje zdravljenje in ti pomaga ugotoviti izvor tvojih mozoljčkov.