SKINIMALIZEM - TREND ALI STALNICA?

SKINIMALIZEM - TREND ALI STALNICA?

Ali si med tistimi, ki radi kopičijo svoja ličila in izdelke za nego, nato pa te izdelke lepo pozabijo in jih uporabijo mogoče enkrat na mesec? 🙈

Skincare industrija se predvsem v zadnjih nekaj letih zelo hitro razvija. Blagovne znamke si prizadevajo, da na trg lansirajo izdelke s sestavinami, ki so v tistem trenutku v trendu. Z naraščajočo priljubljenostjo izdelkov za nego kože pa potrošniki nezavedno porabimo več stvari, kot jih morda potrebujemo.


Tako zelo smo si želeli preizkusiti to in ono, da bi videli, ali lahko izdelki "spremenijo" našo kožo. Mislili smo, da moramo imeti 10 korakov nege kože, da bi dosegli čudovito brezhibno kožo, in da moramo imeti na izbiro različne sestavine, da bi se lahko spopadli z vsemi težavami kože.

Resnica je, da to morda sploh ni potrebno in ni trajnostno. Ko imamo preveč izdelkov, jih običajno kopičimo in nekaterim od njih poteče rok trajanja, še preden bi jih lahko do konca porabili. Poleg tega, da zapravljamo denar, s takšno prakso puščamo tudi odpadke.

Glede na opustošenje, ki smo ga ustvarili na Zemlji, je čas, da postanemo ozaveščeni potrošniki in hkrati naredimo nekaj dobrega za svojo kožo. Minimalizem kože je način, da postanemo oboje, ostanemo navdušenci nad nego kože in hkrati spoštujemo naš planet.

Kaj je »skinminimalizem« oz. kožni minimalizem?

Skinminimalizem je najnovejši lepotni trend, ki nam prihrani čas in denar pri lepotnih rutinah. Že po imenu, ki je sestavljeno iz skin oz. koža in minimalizem, lahko sklepamo, da gre za poenostavitev nege kože in oblikovanje rutine, ki nam bo pomagala doseči zdravo in sijočo kožo z uporabo le najbolj nujnih in potrebih izdelkov.

Lahko rečemo, da je Skinminimalizem, gibanje za sprejemanje svoje prave/naravne kože - manj ličil in manj kozmetičnih izdelkov - in omogočanje, da zasije naš naravni sijaj(glow) v nasprotju s težkimi plastmi ličil, ki pogosto odražajo nerealne lepotne standarde, ki jih pogosto vidimo v družbenih medijih.

PREDNOSTI
Biti skinminimalist pomeni biti pozoren potrošnik! Skoraj nemogoče je, da bi imeli ves čas popolno kožo, kar pa je najbolj pomembno pa je to, da je naša koža zdrava! To pa lahko storimo na tak način, da jo nahranimo s tistim kar potrebuje in ne s tistim kar si želimo! Pri eggo smo pristaši štirih pomembnih “skinminimalizem” korakov:

Uporabljaj izdelke, ki imajo več prednosti - s tem lahko zmanjšamo obseg nege kože. Izbirajmo izdelke, ki vsebujejo več različnih aktivnih sestavin in tako z enim izdelkom naslavljamo več različnih problematik kože.
Preden se odločiš za nakup novega izdelka, do konca porabi prejšnjega! Če ti kakšen izdelek za obraz ne ustreza ga lahko vseeno uporabiš za nego drugih delov telesa.


Kakovost je vedno bolj pomembna od količine!

Pomembno je, da se osredotočimo na sestavine in koristi, ki so bistvenega pomena za našo kožo!


Ne pozabi na osnove - za ohranjanje zdrave kože nujno potrebujemo le tri osnove za nego kože: Čiščenje - vlaženje - zaščita.

eggo
Kot smo že omenili, se skinimalizem nanaša na minimalizem pri lepotnih rutinah ter temelji na načelu manj je več, ki daje rezultate, ki so enako dobri (ali celo boljši) kot obsežna skincare rutina. Če poenostavimo: Čas je, da v svojem skincare mini hladilniku poiščeš izdelke, ki jih dejansko uporabljaš, in si skrajšaj svojo rutino saj boš s tem lahko dosegla iste ali še boljše rezultate v svoji negi kože. Rezultat tega bo poenostavljena različica, ki ti bo prihranila čas, denar in nepotrebne poskuse in napake - obenem pa bo prijaznejša do planeta. Manj izdelkov, manj embalaže, manj odpadkov!

Poleg tega je v središču skinminimalizma tudi poudarek na odpravljanju lepotnih idealov in zamisli o "prikrivanju" ali "popravljanju napak". Skinminimalizem nas spodbuja, da se ne filtriramo in sprejmemo svojo naravno, čudovito podobo.
Vzpon skinimalizma izhaja iz istega občutka, zaradi katerega je postalo “no make up make up” prav tako priljubljeno kot celostni glamur. Ta trend ličenja je močan že od sredine leta 2010, saj ponuja svež in umirjen videz, ki poudarja naravno lepoto.

Obsežna rutina nege kože je postala zaželena ne le zaradi kozmetičnih blagovnih znamk, temveč tudi zaradi trendov, ki so jih narekovali potrošniki. Vendar pa lahko celoten sprekter tonikov, pilingov, serumov, vlažilnih krem, olj za obraz in drugih izdelkov preobremeni kožo, kar povzroči občutljivost in draženje. Dolgoročno lahko preveč močnih aktivnih sestavin tudi poškoduje kožno pregrado in naredi na koži več škode kot koristi!

Skinminimalizem ponuja alternativo, ki se osredotoča na učinkovitost, vsakodnevno nego in skrb za zdravje kože. Uporabljamo lahko tiste izdelke, ki jih že imamo v svoji kopalnici. Verjamemo lahko v veliko različnih izdelkov, vendar ne v vse hkrati, konec koncev je preprostost najboljša!
Minimalizem kože pomeni, da sprejmemo svojo kožo takšno, kot je, in pazimo, kaj nanašamo na svoj obraz. To velja tako za nego kože kot za ličenje. Ne glede na to, kako zelo uživamo pri uporabi različnih izdelkov, je vseeno pomembno, da uživamo premišljeno. Skinminimalizem je lahko eden od korakov k takšnemu trajnostnemu načinu življenja.