VSE KAR MORAŠ VEDETI O DVOJNEM ČIŠČENJU

VSE KAR MORAŠ VEDETI O DVOJNEM ČIŠČENJU

Če bi ti predlagala, da si dvakrat zapored nanesi serum ali vlažilno kremo, bi se mi po vsej verjetnosti smejala. Vendar pa v tvoji rutini nege kože obstaja korak, ki ga je priporočljivo opraviti dvakrat in sicer: čiščenje.

Dejansko je postalo tako priljubljeno, da ima celo svoje ime – dvojno čiščenje (ang. double cleansing). Dvojno čiščenje je stalna in že dolgo poznana praksa v Koreji - in še vedno predstavlja temelj v dnevni negi kože. 

KAJ JE DVOJNO ČIŠČENJE?

Dvojno čiščenje ni le ponavljanje umivanja obraza. Gre za uporabo različnih sredstev s katerimi temeljito očistiš obraz. Dvojno čiščenje je pravzaprav uporaba dveh različnih formulacij čistil za umivanje obraza.

Pa začniva! Prvi korak dvojnega čiščenja je uporaba čistilcev na olji osnovi ali uporaba micelarne vodice. S tem korakom odstraniš vsa morebitna ličila in SPF zaščito pred soncem, ki se pogosto zelo dobro prime kože. Če imaš masten tip kože in uporabljaš veliko ličil, ti svetujemo, da uporabiš formulo na oljni osnovi, saj se ličila in sebum topijo v olju in je lahko uporaba čistilnega sredstva na oljni osnovi učinkovitejša. Uporabiš lahko čistilno olje ali pa čistilni balzam. Prvi korak je zelo pomembnen tudi če se soočaš z zamašenimi porami, ki jih lahko povzroči uporaba SPF krem in ličil, saj boš na ta način kožo očistila globje - tvoja koža bo bolj gladka in predvsem popolnoma očiščena vseh nečistoč, ki lahko po prvem čiščenju še vedno ostanejo na obrazu. 

Nadaljujva z drugim delom čiščenja, pri katerem uporabiš čistilo na vodni osnovi kot je EGGO čistilni gel. Pri tem lahko uporabiš katero koli nežno čistilno sredstvo. Nežno čistilno sredstvo je v tej fazi ključno, saj je bolje, da se izogibaš formulam z aktivnimi sestavinami, kot so AHA/BHA kisline, razen če s čistilcem targetiraš nepravilnosti na koži. 


KAJ SO PREDNOSTI DVOJNEGA ČIŠČENJA?

Sedaj že dobro poznaš zlato pravilo nege kože, ki se glasi: “Uporabljal SPF!”, imamo pa tudi srebrno pravilo, ki je “učinkovito čiščenje obraza!”

Čist obraz je osnova za nadaljno nego. 

Postopek dvojnega čiščenja ima polno koristi. Prvič, preprečuje kopičenje sebuma in bakterij, kar lahko pomaga preprečiti izbruhe aken. Dvojno čiščenje lahko izboljša tudi učinkovitost drugih izdelkov za nego kože. Dvojno čiščenje, zlasti zvečer, lahko pomaga drugim izdelkom, da bolje prodrejo v kožo.

Rezultat? Tvoje pore so čiste in bolje pripravljene, da vsrkajo serume in vlažilna sredstva.


ZA KOGA JE DVOJNO ČIŠČENJE PRIMERNO? IN KAKO POGOSTO?

Dvojno čiščenje ni nujno, vendar se za nekatere tipe kože zdi bolj smiselno kot druge. Pri mastni koži sta dve nežni formuli na splošno boljši način za boj proti odvečnem sebumu, kot ena močna, zaradi katere je lahko koža po uporabi preveč izsušena.

Prav tako bo dvojno čišenje primerno za aknasto kožo, saj z dvojnim čiščenjem odstranimo bakterije, ki lahko povzročijo izbruhe mozoljev. Dvojno čiščenje je primerno tudi za tiste, ki uporabljajo veliko ličil in za odstranjevanje SPF krem. 

Če tvoja koža ni posebej nagnjena k mastenju ali če le občasno uporabljaš ličila, dvojno čiščenje vsak dan verjetno ni potrebno - za to je dovolj že samo nežno čistilno sredstvo.

Če imaš rozaceo, ekcem ali posebno občutljivo ali suho kožo, se morda dvojnemu čiščenju raje popolnoma izogni. Ne glede na tip kože mora dvojnemu čiščenju vedno slediti ustrezna vlažilna krema, ki takoj vzpostavi ravnovesje vlažnosti v koži. V ta namen preizkusi kremo, ki vsebuje ceramide kot je EGGO Zen Defence, saj ceramidi krepijo kožno pregrado. 💪🏼

Kot pri vsaki novi tehniki nege kože začni počasi - poskusi z dvojnim čiščenjem, nato pa pozorno spremljaj, kako se tvoja koža odziva. <3